“DKP hurda nedir?” sorusuna; soğuk haddelemeden geçirilen düşük karbon oranlı atıl durumdaki çelik levhalardır, şeklinde yanıt verilebilir. Derin çekme kalitesi olarak isimlendirilen DKP metalinin hurdası, demir çelik sektöründeki en değerli türlerden biridir. Bununla birlikte düşük karbonlu olması, kolay bir şekilde geri dönüştürülmesini ve yeniden kullanıma hazır hale gelmesini sağlar.
İçindekiler
ToggleDKP Hurda Nedir?
“DKP hurda nedir?” sorusuna; çelik levhalardan üretilen, düşük karbon içeriği bulunan, yumuşak ve derin çekme işlemine uygun metallerin atıklarıdır, şeklinde cevap verilebilir. Yumuşak yapısı sayesinde kolay olarak şekillendirilmesi ve düşük karbon içeriğiyle geri dönüşümde başarılı sonuç vermesi, söz konusu malzemenin ekonomik açıdan değerli hale gelmesini sağlar.
“DKP hurda ne demek?” sorusuna; kalın, ağır ve çekirdek içermeyen atık çeliklerdir, şeklinde yanıt vermek de mümkündür. En kaliteli ham maddelerden biri olarak kabul edilen metaller çoğunlukla imalat sanayinden, demir üretimi ve kesimi yapan fabrikalardan ve sac artıklarından elde edilir. Bunun yanı sıra oksitlenmemiş, saflık oranı yüksek, düşük karbon ve fosforlu temiz malzemelerden oluşan materyaller, sahip oldukları özellikler nedeniyle diğer hurda türlerinden ayrılır.
Ürünleri kalınlığı 0,2 cm ile 2 cm arasında değişir. Boyutları ise 50 x 50 cm’dir. Bunun yanı sıra tek parçanın ağırlığın 400 kg’ın altındadır. Ancak bazı türlerinin boyut, kalınlık ve ağırlığı daha farklı seviyede olabilir.
DKP hurda, diğer metallerin aksine kullanılmış malzemelerden oluşmaz. Üretim süreçlerinde ortaya çıkan artıklardan meydana gelir. Bunun yanı sıra küçük ve düzenli parçalara ayrılmış bir yapıya sahiptir.
Her üretim sürecinde ne kadar hurda çıkacağı da genel olarak bellidir. Bu kapsamda “DKP ekstra hurda ne demek? sorusuna; tahmin edilenden daha fazla atık metalin çıkması durumudur, şeklinde yanıt verilebilir.
DKP Hurdanın Geri Dönüşüm Süreci

İlk olarak toplanan hurdaların yeniden ham maddeye yani geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi gerekir. Ham maddeye çevirme süreci ise aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak demir çelik üretimi yapan ya da işleyen sanayi kuruluşlarından ilgili metal atıkları toplanır. Bu kapsamda toplanan artıklar, özel yöntemler kullanılarak sınıflandırılır ve ayrıştırılır.
- Artıklar büyük oranda temizdir ancak kirlenmeleri durumunda özel kimyasal solüsyonlardan yararlanılarak temizleme yapılır. Böylece yüksek kalitedeki artıklar geri dönüşüm için hazır hale getirilir.
- Yüksek sıcaklıklarda eğritme işlemi yapılarak toplanan atık malzemeler birleştirilir ve yeniden ham madde haline getirilir. Kullanım yerine göre oluşturulan ham maddeler DKP sac ya da uygun farklı formlara dönüştürülür.
Artık metaller, yeniden ham madde haline getirilmesinin ardından farklı alanlarda kullanılır. Bu çerçevede otomotiv endüstrisinden beyaz eşya üretimine, inşaat malzemesinden ekipman üretimine kadar farklı alanlarda kullanılır.
DKP Hurda Fiyatları Nedir?
DKP hurda fiyatları, ton ya da kg bazında belirlenir. Rakamların belirlenme sürecinde ise piyasa şartları son derece önemli bir rol oynar. Bununla birlikte Londra Metal Borsasındaki (LME) demir ve çelik fiyatları da temel belirleyiciler arasında yer alır. Ayrıca arz ve talep dengesi de oldukça kritiktir.
Piyasaya sürülen hurda miktarının azalması ve buna karşın talebin artması durumunda fiyatlar yükselir. Piyasadaki atıl ürünlerin artması ve talebin azalmasında ise ücretlerde sert düşüşler görülür.
Söz konusu atık malzemenin temiz, oksitlenmemiş ve korozyona uğramamış olması da fiyatları artırır. Ancak ekstra temizleme işlemine ihtiyaç duyulması durumunda rakamlarda belirgin bir düşüş meydana gelir. DKP hurda alım ya da satımına ilişkin detaylı bilgi almak için Bakır Hurda Fiyatları ile iletişime geçebilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız “Alüminyum Nerelerde Kullanılır?” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.