Bakır ve çinkodan yapılan bir metal alaşımı olan pirinç hurda, korozyon direnci kuvvetli olmasından dolayı sıhhi tesisat üretiminde sıkça kullanılır. Söz konusu ürün; vanalar, musluklar ve diğer sıhhi tesisat bileşenlerinin üretimine ek olarak iletkenlik gücünden dolayı elektrik konnektörlerinde de sıkça tercih edilir. Bunun yanı sıra dekoratif objeler, müzik aletleri ve mekanik bileşenler de söz konusu atıl maddenin kullanıldığı alanlardır.
İçindekiler
TogglePirinç hurda fiyatı ise söz konusu atıl maddenin arzı ile birlikte kullanıldığı alana bağlı olarak göre değişkenlik gösterir. Bu kapsamda malzemenin adedi fazla, fakat arz sınırlı ise maliyetler artar. Bununla birlikte arz fazla olmasına karşın talep sınırlı ise maliyetler düşer.
Pirinç Hurda Fiyatı Hangi Faktörlere Göre Şekillenir?

Hurda pirinç fiyatları, malzeme içeriğinde yer alan bakır ve çinkonun pazardaki durumundan doğrudan etkilenir. Bu kapsamda ham madde maliyetleri, pirinç hurda fiyatı için ana belirleyiciler arasındadır. Bunun yanı sıra sarı pirinç hurda fiyatları aşağıdaki faktörlere bağlı olarak da değişir:
- Atıl maddenin kalitesi ve türü, maliyetleri doğrudan doğruya etkiler. Bu çerçevede bakır ve çinko alaşımı olan malzemenin niteliği, hurdacı firması tarafından değerlendirilir.
- Enflasyon, döviz dalgalanmaları ve hükümetin para politikaları da pirinç hurda fiyatları için belirleyici faktörlerden biridir. Örneğin; ekonomik büyüme dönemlerinde endüstriyel üretim için söz konusu alaşıma talep artar. Ancak arz, aynı oranda kalacağı için maddenin değeri de yükselir. Ekonomik gerileme dönemlerinde ise talep azalacağı için fiyatlar aşağı yönlü bir grafikte seyreder.
- Bakır ve çinko maddelerini üreten ülkelerdeki ticaret sınırlamaları da pirinç alaşımının fiyatlarını etkiler.
Bunların yanı sıra geri dönüşüm alanındaki teknolojik gelişmeler, malzemelerin daha sağlıklı olarak çıkarılmasını mümkün kılar. Bu doğrultuda geri dönüşüm sektöründeki gelişmeler, maliyetleri düşüreceği için pirinç hurda fiyatları söz konusu etkenden etkilenir.
Pirinç Hurda Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Geri dönüşüm firmaları, ilk olarak toplu haldeki pirinç alaşımını alır ve ürünü değerlendirmeye başlar. Bu noktada söz konusu firmalar, atıl maddenin geri dönüşüm işlemleri için pres makineleri aracılığıyla malzemeyi ezer. Akabinde ise materyali eriterek sıvı forma dönüştüren firmalar, atıl madde için dekontaminasyon sürecini başlatır.
Rafine etme olarak da geçen süreç, bakır ve çinko malzemelerini ayırma ya da element oranını artırma işlemlerini içerir. Yeniden kullanıma uygun hale getirilebilen malzeme türleri ise aşağıdaki gibidir:
- Döküm, çubuk ya da haddelenmiş sarı pirinç, geri dönüştürülebilir niteliğe sahip alaşımlardan biridir. Bu kapsamda atık malzeme firması, güncel hurda pirinç kilo fiyatı üzerinden malzemeyi alır ve geri dönüşüm sürecini başlatır.
- Kızıl pirinç, geri dönüşüme kazandırılarak soketler, yangın söndürücü, elektrik boru gibi farklı alanlarda kullanılır.
- 60/40 pirinci ise firmalar tarafından alınarak kondansatör malzemesi ya da vana yapımı gibi sıcak dövme işlemlerinde kullanılmak üzere geri dönüştürülür.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra kuyumcu bronzu, yaldız ve düşük çinkolu pirinç de geri dönüşüm firmaları tarafından piyasaya tekrardan kazandırılır.
Pirinç Hurda Nereye Satılır?

Pirinç hurda, geri dönüştürülebilir bir alaşım olmasından dolayı atıl ürün firmaları ya da geri dönüşüm işletmelerine satılır. Bu kapsamda firma yetkilileri, materyalin türüne ve miktarına bağlı olarak bir değerlendirme yapar.
Ortaya çıkan rapor sonrasında malzeme kalitesine bağlı olarak pirinç hurda fiyatı üzerinden teklif sunan firmalar, müşterinin onayı ile birlikte ödemeyi yapar. Söz konusu atıl maddeyi değerlendirmek için bakirhurdafiyatlari.com ile iletişime geçebilir ve ürünleri güncel fiyatlarından satabilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız “Paslanmaz Çelik Hurda Fiyatları Ne Kadar? Hurda Paslanmaz Çelik Nasıl Satılır?” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.